De cumulatieregeling: Bescherming tegen hoge incassokosten

– De belangrijkste vragen beantwoord

Wat is de cumulatiebepaling?

De cumulatiebepaling zorgt ervoor dat klanten die binnen 6 maanden meer dan eens te laat betalen, minder incassokosten hoeven te betalen. Dit helpt om te voorkomen dat schulden snel oplopen door hoge incassokosten.

Voor wie geldt de cumulatiebepaling?

De cumulatiebepaling geldt voor abonnementen en andere terugkerende schulden zoals huur. Deze regel is een aanpassing van het Besluit Vergoeding Buitengerechtelijke Incassokosten (Bik) en geldt voor alle schuldeisers, niet alleen wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld.

Hoe weet ik of mijn vordering valt onder de cumulatiebepaling?

Controleer de volgende punten:

  1. Betreft uw vordering een termijnbetaling zoals een abonnement of verhuur?
  2. Gaat het om een terugkerende verplichting onder één dezelfde overeenkomst/rechtsverhouding?
  3. Is uw klant een consument/particulier en handelt deze niet in uitoefening van beroep of bedrijf?

 

Is het antwoord drie keer “ja”, dan valt de vordering onder de cumulatiebepaling. Indien de klant geen consument is, mag je – uiteraard vooraf – afwijkende afspraken maken met de klant.

Welke kosten mag ik als organisatie in rekening brengen?

De cumulatiebepaling houdt in dat het wettelijke minimumbedrag van buitengerechtelijke incassokosten, normaal € 40,-, in bepaalde situaties wordt verlaagd naar € 20,-. Bij iedere aanmaning is het verplicht om 6 maanden terug te kijken voor het berekenen van de juiste incassokosten. Is de klant binnen de afgelopen 6 maanden al aangemaand en incassokosten verschuldigd (of heeft betaald), dan worden de incassokosten voor nieuwe schulden beperkt tot €20,-.

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe de cumulatiebepaling werkt bij 6 gemiste betalingen:

Uitzonderingen en aanvullende regels

  • Als de nieuwe schuld hoger is, kunnen de incassokosten ook hoger zijn, bijvoorbeeld € 42 voor een schuld van € 280.
  • Als sprake is van een overeenkomst die zowel termijnbetalingen bevatten als niet-termijnbetalingen, dan gelden deze regels alleen voor de termijnbetaling.
  • Deze regeling werkt alleen voor schulden tot € 266,70. Bij hogere bedragen worden de incassokosten altijd berekend (volgens de Wik-staffel) als 15% van de schuld.

De regel moet er ook voor zorgen dat schuldeisers geen facturen gaan opsparen en pas na een aantal facturen een ingebrekestelling (WIK-brief) sturen.

Wat betekent de cumulatiebepaling voor uw samenwerking met uw incassobureau?

Omdat de Wet Incassokosten blijft gelden, moet u uw klant met een betalingsachterstand nog steeds correct in gebreke stellen met een Wik-brief voordat u uw vordering kan overdragen aan een incassobureau. Het blijft daarbij ook nog steeds een verplichting dat in de aanmaning de juiste incassokosten worden genoemd.

Hulp nodig?

Omdat het niet voor ieder bedrijf mogelijk is om zelfstandig aan deze verplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld vanwege de beperkingen van het gebruikte boekhoudpakket, hebben wij de dienst precasso in het leven geroepen. De precassodienst houdt in dat wij namens u uw klanten in gebreke stellen en daarbij rekening houden met alle toepasselijke wet- en regelgeving. Onze precasso-dienst zorgt ervoor dat u probleemloos een deel van uw debiteurenbeheer kan uitbesteden aan coeo en daarbij vertrouwd kan worden op onze technische en juridische expertises.

Wij begrijpen dat sommige onderdelen van de Wki complex zijn. Heeft u vragen over de Wki en de cumulatieregeling, over hoe coeo hiermee omgaat binnen onze dienstverlening of wilt u gebruik maken van onze precasso-diensten? Neem contact met ons op voor nadere uitleg. Wij staan klaar om u verder te helpen.

Weten wat coeo voor uw organisatie kan betekenen?

Download onze brochure of neem contact op met een van onze incasso-experts.